In samenwerking met

Dirk Daenen, decaan aan UBI, United Business Institutes, Brussel & Luxemburg

Waarom is diversiteit belangrijk in het onderwijs?
“Iedereen is anders. Wij geloven dan ook dat het onderwijs alle soort persoonlijkheden tegemoet moet komen. Ons huidige onderwijssysteem is goed, maar vertrouwt vooral op het vermogen van de student om informatie te onthouden. We geloven dat inclusie de sleutel is tot goed onderwijs. Een student die moeite heeft met onthouden, maar street smart, empathisch, sterk in hands-on probleemoplossing is, moet evenveel kansen krijgen als een student die book smart is.”

Wordt onderwijs op maat van de student realiteit?
“Het onderwijs ondervindt momenteel een echte revolutie. Studenten evalueren de tijd en het geld dat ze investeren in hun opleiding, waardoor hun verwachtingen veranderen. Studenten verwachten gecoacht te worden in kleinere groepen en op een persoonlijke manier door professoren die hands-on ervaring hebben in het veld en een passie hebben voor lesgeven.”

Wat maakt een universiteit tot een goede universiteit?
“Onderwijs vereist tegenwoordig meer een holistische benadering om toekomstige werkgelegenheid te garanderen. Studenten moeten worden gemotiveerd om een full package te zijn van academische kennis, sterke sociale vaardigheden, werkervaring en een breed netwerk. Universiteiten kunnen dit aanmoedigen door stages in te plannen en het gemeenschapsgevoel te bevorderen door event-organisatie of liefdadigheidswerk, waardoor de student gegarandeerd een sterk cv heeft bij het afstuderen.”