Ondernemen en zelfstandige worden, allemaal goed en wel. Maar ook daar zijn er verschillende opties. Want stamp je iets volledig nieuws uit de grond of kies je voor de franchiseformule?

Waar struikelen beginnende ondernemers het meest mee?
“Wat in het begin erg moeilijk is, is je weg vinden in de verschillende formules die het ondernemerslandschap aanbiedt, en bepalen welke formule het beste bij je past. Dat allemaal in functie van je eigen sterktes en zwaktes. En je verwachtingen duidelijk formuleren omtrent het ondernemerschap.”

Waarom zou je kiezen voor de franchiseformule?
Het grootste voordeel is dat de keten al ervaring heeft in de business waarin je je als zelfstandige lanceert en dat je dus niet vertrekt van nul voor je project. De keten heeft de markt al bestudeerd en weet wat de klant wil. Bovendien heeft de franchisegever ook middelen ontwikkeld om je business te doen slagen: een langetermijnvisie, een uitgebalanceerd assortiment, marketing- en communicatieplannen, logistieke ondersteuning… Als franchisenemer geniet je van de steun van de franchisegever doorheen alle aspecten van je onderneming.”

Hoeveel vrijheid heb je als franchisenemer?
“Je leidt je zaak compleet zelfstandig met je eigen commerciële inbreng en creativiteit, maar met respect en aandacht voor het concept en de werking van de keten. Een franchise is interessant omdat je een weldoordacht concept verder kan uitbouwen en er je eigen dynamiek in kan brengen.”