3 vragen aan… stad Diest

stad Diest

De zomer is het uitgelezen moment voor een leuke citytrip. Naar Parijs, Barcelona of… naar Diest! Want de Vlaamse stad heeft meer te bieden dan je zou denken.

Diest ligt verborgen in Vlaams-Brabant, maar een ontdekking waard?
“Zeker en vast. Na de vele werken is de stad weer gemakkelijk bereikbaar en kan je haar in al haar facetten ontdekken. De Demer is in al haar glorie hersteld. Het is er zalig wandelen en fietsen. De historische link wordt opnieuw gelegd met het rijke verleden wat voor een nieuwe dynamiek zorgt.”

Waarom wordt de stad een Oranjestad genoemd?
“Door de historische band met de Nederlandse familie Nassau. Het zorgde ervoor dat de stad vaak werd belegerd, geplunderd en verwoest. Na de Belgische onafhankelijk werd daarom een verdedigingsmuur, de vesten, gebouwd. Nu kan je een speciale vestenwandeling doen en er ook kennismaken met de citadel, uniek in Vlaanderen.”

Waar vind je de rijke historiek nog terug in de stad?
“Om eerlijk te zijn, biedt Diest alleen maar authenticiteit. De binnenstad is één en al historiek met beschermde gevels en veel verrassende kleurrijke winkels op wandelafstand van het begijnhof, dat UNESCO werelderfgoed is.”