In samenwerking met

Carlo Oud, pediater Sint-Franciscus Ziekenhuis

Welke kwaaltjes komen het vaakst voor bij kinderen?
“Bijna ieder kind maakt op jonge leeftijd in mindere of meerdere mate een besmetting met RSV (respiratory syncytial virus, red.) mee. Symptomen zijn kortademigheid, hoestbuien en een verstopte neus. Het RSV-virus valt op door de soms ernstige verwikkelingen. Ook diarree is een klassieker en wordt meestal veroorzaakt door een virus, zoals bijvoorbeeld het rotavirus waartegen kinderen gevaccineerd worden.”

Hoe behandel je deze kwaaltjes?
“Er zijn weinig middelen die echt helpen bij een verkoudheid. Met Kaloban bijvoorbeeld, een medicijn op basis van de Zuid-Afrikaanse paardenbloem, gaat een verkoudheid wel iets sneller voorbij.  Ook helpt fysiologisch water bij het bestrijden van de symptomen. Diarree kun je verkorten met zogenaamde probiotica, die de darmflora helpen herstellen. Ook is het goed om bij diarree producten met lactose te vermijden, omwille van een tijdelijke lactose-intolerantie. Vraag steeds raad aan je dokter of apotheker.”

Hoe sta je tegenover homeopathie?
“Als klassiek geschoolde arts ben ik per definitie niet tegen homeopathie. Bij griep schrijf ik soms Oscillococcine voor en Coli bij baby’s met krampen. Hierop krijg ik van ouders vaak positieve reacties. Het probleem bij homeopathische middelen is, zoals bij reguliere medicamenten trouwens, dat je moeilijk kunt bewijzen of ze effectief werken. Ze kunnen eventueel ook een placebo-effect hebben.”