In samenwerking met

Ingrid Roodhooft, zaakvoerder Provas

Hoe evolueert ‘wonen’ in de moderne stad?
De woonoppervlakte wordt steeds kleiner. Een appartement van 50 à 70 m2 is vandaag heel normaal. Jonge mensen kiezen voor een goede locatie en meer comfort, in plaats van grotere, onbenutte woonoppervlaktes. Compacter wonen is dan ook betaalbaarder en geeft meer ruimte voor vrije tijd, waarin veel meer uitstapjes of reisjes worden gemaakt als vroeger. Deze visie zien we zowel bij kopers als huurders en maakt ook het investeren in een compact appartement zeker interessant.

Blijft vastgoed een goede investering?
Vastgoed blijft een goede investering, zeker met de huidige lage rentes. Mensen die iets kopen om te verhuren hebben een direct rendement van 2 à 4 procent, dat krijg je bij banken niet. En niet te vergeten: de meerwaarde op lange termijn. Jonge kopers zien de aankoop van hun appartement als een ‘springplank’, vaak met de idee om er een interessant opbrengstpand aan over te houden.

Waarop ligt de focus bij het huren of kopen van een woning?
Mensen focussen steeds meer op duurzaamheid: EPC, E-peil, K-waarde… Onze nutsvoorzieningen, denk aan gas en elektriciteit, worden alsmaar duurder. “BEN” (Bijna-Energie-Neutraal) wonen wordt daardoor echt wel belangrijk. Dit wordt ook enorm gestuurd door de overheid, die voorziet in tegemoetkomingen voor kopers van zo’n BEN-woning. Zo wordt voorzien in een korting tot zelfs vrijstelling op de jaarlijkse onroerende voorheffing als bonus.