In samenwerking met

Koen Lamberts, partner Pareto

Zijn doemberichten over het pensioen terecht?
“Ja en neen. Ik bekijk het graag anders. De vraag is namelijk hoeveel we bereid zijn om van onze jaarlijkse welvaartscreatie over te dragen aan de groep mensen die de pensioenleeftijd hebben bereikt. Nu wordt het pensioen gegarandeerd door de werkenden via sociale bijdragen. Maar we kunnen ook nadenken om het wettelijk pensioen te financieren via belastingen uit vermogenswinst, consumptie, milieu-impact…”

Welke evoluties zie je?
“Belgen zijn traditioneel grote spaarders die niet veel risico nemen. Door een aantal internationale fenomenen, zoals het bijprinten van geld om de economie aan te wakkeren, is de waarde van geld en dus de koopkracht ervan dalend. Je kunt je geld dus best uitgeven of investeren. We worden bijna verplicht te beleggen, maar onder andere dankzij toegenomen transparantie en nieuwe beleggingsplatformen, kan de kleine belegger zich nu ook beter informeren en aan goede voorwaarden investeren. Al is er algemeen nog te weinig aandacht, onderwijs en kennis over financiën.”

Hoe kun je je pensioen verzekeren?
“Het belangrijkste is dat je gezond blijft en kunt blijven werken. Een groot stuk hangt daarvan af. Als je toch wat vooruit wilt kijken, investeer je best in een eigen, toekomstbestendige, woning. Je wettelijke pensioen kun je dan ook nog aanvullen door andere fiscale opties, zoals pensioensparen, langetermijnsparen of via spaarformules waarbij je elke maand investeert in een beleggingsfonds of aandelenpakket.”