“RobbyIn samenwerking met

Robby Van Der Velden,
bioloog van Olmense Zoo

De Zoo van Antwerpen is een van de oudste in Europa, opgericht in 1843. Maar daarnaast zijn er nog leuke dierentuinen die zeker de moeite waard zijn, zoals de Olmense Zoo, uniek vanwege hun fossa’s of fretkatten.

Welk dier in jullie zoo is vrij onbekend, maar uniek?
“In de Olmense Zoo hebben we de fretkatten. Zij leven alleen op Madagaskar en komen nergens anders ter wereld voor, dat noemen we endemisch. Die situatie zorgt ervoor dat ze ook afhankelijk zijn van het eiland. Momenteel verliezen ze veel van hun habitat in het land door de grote boskappingen die er plaatsvinden. Vandaag schiet er nog maar tien procent van de originele bospopulatie van Madagaskar over. Daardoor neemt het aantal fretkatten of fossa’s drastisch af.”

Hoe behoeden we hen voor uitsterving?
“In Europa heb je het EEP programma (European Endangered Species Programme) dat zich erop toelegt de populaties van de dieren in gevangenschap te onderhouden. De Olmense Zoo werkt daar ook mee samen. Het EEP kijkt welke zoo’s dieren op overschot hebben en bij welke andere zoo’s deze dan best geplaatst worden. Daarbij wordt ook rekening gehouden met welke dieren het best bij elkaar passen. Op die manier wordt de voortplanting geoptimaliseerd.”

Kun je ze houden als huisdier?
“Sommige mensen hebben er privé, maar niet ieder dier dat huis gehouden wordt is een “huisdier”. De fretkat blijft een roofdier en dat kan best gevaarlijk zijn. Het is niet illegaal als je de juiste vergunningen hebt, maar gelukkig zijn ze niet makkelijk om te krijgen. Wij hebben alleszins nog nooit een fretkat gekregen van de politiediensten. Soms worden er wel eens inbeslaggenomen exotische dieren aangeboden aan dierentuinen.”