Outsourcen werkt efficiëntie in de hand. Maar wat volgens NOA Trainings nog voor efficiëntie zorgt, is een doorgedreven veiligheidsbeleid.

Waarom is een doorgedreven veiligheidsbeleid belangrijk?
“Een doorgedreven veiligheid doorheen het hele bedrijf schept een draagvlak. Wanneer alle veiligheidsneuzen in dezelfde richting staan, zal er automatisch veiliger gewerkt worden. Daardoor zullen er dan weer minder incidenten, schades of ongevallen plaatsvinden.”

Op welke manier maakt veiligheid deel uit van een bedrijfscultuur?
“Veiligheid moet aanwezig zijn in de structuur van een bedrijf. Daarmee bedoel ik dat er een vaste werkwijze moet zijn en er consequent moet worden opgetreden bij gevaarlijke handelingen. Heel veel zaken hebben een invloed op het veiligheids-DNA van een bedrijf: de manier van leiding geven, van communiceren, en van omgaan met elkaar bijvoorbeeld. De leidinggevende moet bij wijze van spreken veiligheid uitstralen, dat heeft namelijk een invloed op het gedrag van zijn werknemers op de werkvloer.”

Wat zijn momenteel de grootste veiligheidsrisico’s binnen bedrijven?
“Alles begin bij orde en netheid. Een nette en ordelijke werkomgeving voorkomt niet alleen vallen en struikelen, het zorgt er ook voor dat mensen nauwkeuriger en meer volgens de regels te werk gaan. Daarnaast zijn er ook enkele zaken die altijd risico’s met zich meebrengen, zoals een te hoge werkdruk, nonchalance, een onduidelijk beleid of machogedrag bijvoorbeeld.”