Het Brusselse ondernemerschap zit vol potentieel. Ze zijn doelgericht, innoveren voortdurend en zitten boordevol ideeën. Het enige wat er nog ontbreekt, is duidelijke informatie over de mogelijkheden tot subsidies en financiën. Dat meent ook Tania Van Loon, Brussels manager bij NCP.

Waarom moet innovatie en ondernemerschap in Brussel gestimuleerd worden?
“Brussel is zo’n klein gewest dat ondernemingen en kmo’s niet anders kunnen dan voortdurend innoveren. Als ze er niet continu mee bezig zijn, is het voor hen zo goed als onmogelijk om te slagen in de businesswereld. Maar over het algemeen zijn we goed bezig: de Brusselse ondernemers zijn vertrouwd met de voortdurende innovatie en internationalisering.”

Welke begeleiding hebben startende ondernemers nodig?
“Heel wat Brusselse bedrijven zijn nieuwe, jonge kmo’s. Ze zitten vol ideeën, staan dicht bij de klant, zijn marktgericht en willen voortdurend innoveren. Maar wat zij vaak niet weten, is dat er heel wat mogelijkheden zijn om subsidies te krijgen voor bijvoorbeeld onderzoeksprojecten. Het is dus belangrijk dat iemand hen informeert over de voorwaarden en werking daarvan. Op die manier kan hun projectidee evolueren tot een effectief gefinancierd project.”

Wat is de grootste uitdaging voor het Brusselse ondernemerschap?
“Momenteel zijn dat uiteraard de aanslagen, maar we gaan ervan uit dat dit een tijdelijk probleem is. Eigenlijk gaat het goed met Brusselse kmo’s in term van innovatie, vaak zijn ze er zelfs mee bezig zonder het zelf te beseffen. De essentie van een geslaagde onderneming is meestal aanwezig, wij helpen hen ervan bewust te worden.”