Het internet of things wordt stilaan pure realiteit. Al duurt die realiteit ondertussen bijna 20 jaar. Erik Pelemans van Microsoft legt ons uit waarom.

Al 20 jaar is Internet of Things ‘the next big thing’. Waarom duurt het zo lang?
“Het was even wachten tot een aantal technologische ontwikkelingen tot hun volle wasdom waren gekomen. Ik denk bijvoorbeeld aan de cloud, die het mogelijk heeft gemaakt om tegen een beperkte kost een gigantische stroom data op te vangen. Ook de sensoren zelf en de technologie om intelligentie toe te voegen, staan nu echt op punt.”

Verandert IoT onze manier van werken?
“Zeker. Kijk bijvoorbeeld naar wat ISS doet met zijn poetsploegen. Via sensoren in de toiletten registreren ze het gebruik ervan, waardoor ze hun ploegen veel efficiënter kunnen inplannen, tegen voordeliger tarieven voor hun klanten. Of neem de zorg. In de VS is een ziekenhuis begonnen met monitoring vanop afstand. Als patiënten hun bloeddruk hebben gemeten, krijgt de verpleegkundige dat op haar scherm te zien. Als er iets mis is, neemt ze contact op.”

Welke rol spelen software- en cloudaanbieders?
“Terwijl je vroeger als bedrijf minstens een half jaar bezig was om een Internet of Things-oplossing te creëren, kan dat vandaag via template-scenario’s uit de cloud in ongeveer een week. Ik verwacht dat het aantal beschikbare scenario’s alleen maar zal stijgen, wat de drempel voor bedrijven verder zal verlagen.”