LS-1603-017In samenwerking met

Michaël Beck
Europees Octrooigemachtigde bij IPLodge

Innovatieve start-ups komen tevoorschijn aan de lopende band. Maar hoe zorgen ze ervoor dat die innovatieve ideeën niet in de verkeerde handen vallen? IPLodge over IE-recht.

Hoe kun je je intellectuele eigendom best beschermen?
“De juiste vorm van bescherming en de bijhorende procedures hangen af van het soort creatie. Zo worden originele teksten, beelden en computerprogramma’s automatisch beschermd door het auteursrecht, terwijl een uitvinding slechts via een octrooiaanvraag beschermd kan worden. In sommige gevallen kun je de details van een creatie best geheim houden en deze exploiteren als knowhow.”

Wanneer en waarom moet je een octrooi aanvragen?
“Een octrooi beschermt een uitvinding die nieuw, inventief en industrieel toepasbaar is. Wil je je concurrenten verbieden om je uitvinding toe te passen, dan heb je een octrooi nodig. Denk eraan om je octrooi aan te vragen vóór je erover gaat praten, want een openbaarmaking zorgt ervoor dat je uitvinding niet meer ‘nieuw’ is en dus ook niet meer octrooieerbaar.”

Wat moet je doen als je beschuldigd wordt/iemand beschuldigt van het stelen/kopiëren van ideeën?
“Ideeën zijn vrij, tenzij ze worden beschermd door een IE-recht. Wanneer er sprake is van het ‘stelen van ideeën’, moet je eerst nagaan welke IE-rechten er in het spel zijn. Samen met een deskundige, zoals een octrooigemachtigde of een advocaat, kun je bekijken of er inderdaad inbreuk wordt gepleegd op die rechten. Naargelang de situatie kun je onderhandelen over een licentie of een rechtszaak overwegen.”