In samenwerking met

Peter Buelens, management consultant van Brewery of Ideas

Het Internet of Things is overal. Geconnecteerde devices zorgen voor een nieuwe digitale (r)evolutie. Peter Buelens van Brewery of Ideas en de Internet of Things Convention geeft ons meer uitleg.

Hoe moeten we het Internet of Things beschouwen?
“Internet of Things wordt steeds meer ‘Internet of Everything’ genoemd, en terecht. De intelligente thermostaat die je via de smartphone aanstuurt, is slechts het begin van een wereld waarin zowat alles via het internet verbonden is. Die veralgemeende connectiviteit, van wagens, over lampen en verkeersborden tot machines en gereedschappen, wordt de standaard.”

Wat zijn de concrete voordelen van het Internet of Things?
“Het aansturen en regelen van toestellen enerzijds, maar ook het inwinnen van informatie en het verzamelen van gegevens van op afstand bieden onwaarschijnlijk veel mogelijkheden. IoT zal de veiligheid verhogen, het energieverbruik in veel domeinen terugdringen, maar ook de ecologie en de duurzaamheid ten goede komen. Bovendien zal het onze levenskwaliteit verhogen.”

Welke nieuwe ontwikkelingen mogen we dit jaar verwachten?
“Op de Internet of Things convention in juni zullen best wat nieuwigheden gelanceerd worden. We verwachten er bijvoorbeeld in het domein van de volksgezondheid, voor onder andere het monitoren van patiënten nadat ze het ziekenhuis hebben verlaten, of bepaalde aandoeningen hebben. Maar ook steden en gemeenten begrijpen alsmaar beter de mogelijkheden van IoT, zoals in het kader van veiligheid, dienstverlening, mobiliteit en nog veel meer.”