“LucIn samenwerking met

Luc Van den Berghe, gedelegeerd bestuurder, Grega

 Een Belg houdt van lekker eten. Een heerlijk stoofpotje, vispannetje of een tapastafel kunnen er allemaal wel in. Maar neem je voor die tapas dan parmaham of Belgische ham? Want wij hebben ook wat te bieden.

Hoe verhoudt de Belgische ham zich tegenover de Italiaanse en Spaanse?
“Ze vallen moeilijk te vergelijken. Het zijn andere varkensoorten. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Italiaanse parmaham merk je dat het heel verschillend is. De werkwijze is hetzelfde maar het vlees is anders. Aan de echte parmaham is er ook veel meer vet aan wat natuurlijk veel beter is voor de smaak. Maar beter zou ik ze niet noemen. Op smaaktesten komen Belgische hammen, zoals de onze, vaak in de top drie. We  moeten dus niet onderdoen!

Hoe bewaar je thuis best hammen?
“Bewaar ham die vacuüm verpakt is niet boven de 4 graden Celsius (onder beschermende atmosfeer) in de koelkast. Afgesneden ham hoeft niet in de koelkast en kan je ook twee of drie dagen in de keukenkast bewaren. Ham smaakt veel beter wanneer ze een temperatuur van ongeveer 20 graden haalt. Daarom moet je de verpakking minstens 15 minuten op voorhand openmaken, zodat de ham op kamertemperatuur komt.”

Hoe belangrijk is de tijd dat een ham moet drogen?
“Hoe langer de ham kan drogen, hoe beter. Normaal moet de ham toch zeker 15 maanden drogen om dat fijne aroma te krijgen. Je ruikt en proeft het verschil. Het is eigenlijk net zoals bij wijn, hoe langer hij kan rijpen, des te voller de smaak wordt. Zo krijgt hij een mild gezouten smaak, die refereert naar de echte volwaardige boerenham van vroeger.