fAF-015In samenwerking met

Alex Van Malleghem,
CEO Franson

Je bent wat je eet. En dat geldt niet alleen voor ons, maar ook en zeker voor veedieren, ons eten. Als zij gezond en lekkere voeding krijgen, zullen ook wij gezond en lekker vlees op ons bord hebben.

Hoe zit het met de productie van rundveevoeder in België?
Ondanks de omvang van het dier, bedraagt de Belgische rundveevoederproductie slechts 15 procent van de totale mengvoederproductie. Dat komt omdat runderen, in vergelijking met de andere dieren, veel bedrijfseigen voeder opnemen en voeder dat afkomstig is uit nevenstromen van de voedingsindustrie, zoals suikerbietenpulp. Terwijl kippen en varkens vaak voor 100 procent op krachtvoer leven, is dat bij rundvee maar 30 procent.”

Wat maakt dat rundveevoeder ook ‘werkt’?
“Prioriteit nummer één is de behoeften van het dier kennen. Een opgroeiend kalfje heeft andere behoeften dan een drachtige koe. Je moet leeftijd, geslacht, ras en doel van het dier kennen en nagaan wat er qua ruwvoeder op het veebedrijf voorradig is. Als je daar dan de nutritionele waarden van analyseert, weet je welke ingrediënten er ontbreken voor een optimaal voedingspatroon en kun je het tekort aanvullen met volwaardig, aangepast mengvoeder.”

Welke impact heeft rundvoeder op ons vlees?
“Vooral op de smaak! Mocht je runderen vis geven, dan zou je steak ongetwijfeld naar vis ruiken en smaken. Door verse, natuurlijke en plantaardige grondstoffen met een evenwichtige voedingswaarde te mengen, krijg je voeder dat smaak geeft aan het eindproduct. Luzerne, bietenpulp, lijnzaadschilfers, spelt- en cacaodoppen… We focussen op smaak. Als dieren lekker voeder krijgen, eten ze goed en zijn ze gelukkig. En dat proef je.”