In samenwerking met

Frederic Lietaer, zaakvoerder ELIET machines en tuin-trendwatcher

Hoe belangrijk is een tuin voor een Vlaming?
“Onze tuincultuur behoort tot de top in Europa.” De Vlaming heeft zogezegd een baksteen in de maag, maar men kan gerust stellen dat hij ook een passie heeft voor zijn tuin. We blinken vooral uit in de zorg waarmee we onze tuinen onderhouden of laten onderhouden. Het is duidelijk dat Vlaanderen een biotoop is waar tuinarchitecten en -aannemers elkaar positief stimuleren om de lat steeds hoger te leggen.”

Hoe belangrijk is een gazon voor de tuin?
“Het gazon blijft het hart van de tuin en neemt nog steeds het leeuwendeel van de oppervlakte in. Een gazon zorgt voor licht in de tuin en brengt rust en evenwicht tussen andere plantenmassieven. Door de opkomst van maairobots hoeft men niet meer wekelijks te maaien, waardoor men de connectie met zijn gazon verliest. Minder aandacht leidt snel tot verwaarlozing van alle andere bijkomende zorg die een grasmat vraagt. Voeg daarbij nog wat extreme weersomstandigheden toe, en u begrijpt dat steeds meer gazons er slecht aan toe zijn.”

Hoe kan men zijn gazon nieuw leven inblazen?
“Een gazon is eigenlijk een bos van grasplantjes”. Met de tijd veroudert elk grasplantje en verliest het aan groeikracht en weerstand. Zo sterven ook elk jaar vele plantjes af en ontstaan open plaatsen in dit bos. Deze worden gretig ingevuld door mos en onkruid. Zo takelt een gazon stelselmatig af. Om dit effect om te keren moet men met regelmaat (jaarlijks) zijn gazon verjongen. Doorzaaien is hierbij veruit de beste en goedkoopste techniek. Dit is een behandeling die uit de verzorging van golf- en sportvelden komt overwaaien. Hierbij wordt in de oude grasmat nieuw graszaad geïnjecteerd. Na amper twee weken ontwikkelt zich een nieuw gazon van jonge plantjes tussen het reeds bestaande gras. Uw gazon is opnieuw vol, fris groen en als herboren. Voor zo’n doorzaai-behandeling kun je steeds terecht bij de betere tuinaannemer.”