In samenwerking met

Eddy Helsen, CEO ViCre

Waarom is innovatie zo belangrijk?
“Omdat het ervoor zorgt dat je blijft bestaan. Innovatie garandeert continuïteit. En dat betekent niets dan goeds voor alle betrokkenen.”

Naar welke soort innovaties zijn bedrijven op zoek?
“Men is op zoek naar een vorm van innovatie waarbij de onderneming zichzelf heruitvindt, omdat men enkel dan van tel blijft. Zoiets noemen we ‘cirkelinnovatie’. Het bevat alle vormen van innovatie en dat leidt tot de vernieuwing van alles wat er toe doet: de processen, de producten, de marktkennis, de mensen of talentinzichten, de arbeidsmarktkennis, de digitalisering. Elke dag wordt er iets ouds weggenomen en iets nieuws toegevoegd. Voor de betrokkenen is het een natuurlijk, organisch proces, welke in het ideale geval niet eens gevoeld wordt. Voor diegene die er even niet bij was, is het een totale transformatie.”

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen?
“Er zijn er vier: de ondernemer moet investeren en rendement uitstellen. De leider moet verouderde hiërarchische werkvormen vervangen door een hedendaagse netwerkorganisatie. De medewerker moet een attitude ontwikkelen waarin hij al zijn energie besteedt aan de ruimte vrijgekomen voor verandering. En de klant moet in deze nieuwe wereld co-creatief samenwerken.”