In samenwerking met

Dominique Persoone, chocolatier en peter van De Week van de Bij

Zonder bijen zou er geen leven zijn. Helaas zijn onze zwart-gele vrienden gestaag aan het uitsterven. Chocolatier Dominique Persoone neemt het voor hen op en geeft tips voor een bijvriendelijke tuin!

 

Hoe bijvriendelijk is jouw tuin?
“Wij laten in onze tuin vooral veel wilde planten groeien. Dat is heel belangrijk: de natuur zijn gang te laten gaan. Op het dak van onze chocoladefabriek The Factory hebben we ook een bijenparadijs gecreëerd, dat we The Chocolate Airport noemen, omdat vliegende bijtjes me aan stewardessen doen denken (lacht). We hebben dat initiatief genomen omdat ze zo ook hun voedsel zouden vinden in de stad.”

Wat voegt een bijenkolonie toe aan je tuin?
“Einstein heeft destijds gezegd dat als er geen bijen meer zouden zijn, het binnen de vier jaar gedaan zou zijn met de mensheid. Simpel gezegd: bijen zorgen ervoor dat bloemen, bomen en andere planten door bevruchting kunnen blijven bestaan. Heb je appel- of perenbomen in je tuin? Dan is een bijenhotel of -kast dus niets minder dan een zegen voor je oogst. Bovendien geef je de bijtjes op die manier lekker veel eten.”

Heb je tips voor startende amateur-imkers?
“Ik zou niet oproepen om iedereen met bijenkasten te laten beginnen om de bij te redden – dat zou een beetje te ver gaan. Het kan al een wereld van verschil maken als je je tuin, of zelfs maar een klein hoekje ervan, te laten verwilderen. Dat is toch sowieso veel mooier dan zo’n strak, groen biljartlaken? En je doet er de bijen zoveel plezier mee.”