Dirk GillisJe huis verlaten voor een muf bejaardentehuis, niet iedereen staat ervoor te springen. Toch wordt voor velen ouderen hun huis meer en meer een obstakel. Dirk Gillis van Otolift vertelt over de risico’s van het thuisblijven.

Wat zijn risico’s voor ouderen die thuis willen blijven wonen?
“Dit is niet enkel voor ouderen, maar ook voor mensen die minder mobiel zijn door een lichamelijke beperking of ziekte. Voor deze mensen is de trap vaak het belangrijkste obstakel in huis en dikwijls ook een gevaar. Zelfs als je de trap op kunt, dan nog vraagt het veel energie en is het erg belastend voor je lichaam. Investeer dus op tijd in goede levenskwaliteit.”

Hoe dan?
“Een traplift is eigenlijk vrij eenvoudig te installeren. Afhankelijk van je trap – recht of met een bocht –, de breedte en of je de lift aan de binnen- of buitenzijde wilt, kun je een voorstel op maat laten maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er bestaan zelfs modulaire trapliften, in meerdere delen, waarmee je al na 48 uur geholpen bent.”

Wat zijn aandachtspunten?
“Elke situatie is anders, dus elke traplift ook. De kwaliteit blijft prioriteit, want het gaat in eerste instantie om je veiligheid. Kijk ook zeker na of je in aanmerking komt voor subsidies, renovatiepremies of terugbetalingen van het ziekenfonds, want het blijft een stevige investering. De meeste grote aanbieders staan je gelukkig bij alles bij. Zo geraak jij veilig boven en kan iedereen, ook de kinderen en kleinkinderen, met een gerust hart gaan slapen.”