In samenwerking met

Daniel Van Eechoute, Voorzitter VZW Gezondheidsbeurs

Welke uitdagingen bestaan er omtrent de levensstijl van Belgen?
“Binnen de gezondheidsindustrie ligt de nadruk sterk op ‘industrie’. In onze Westerse maatschappij gaan we ervan uit dat wanneer we ziek zijn we naar de dokter moeten, een geneesmiddel moeten krijgen, en we daarna weer helemaal in orde zijn. Maar dit is niet de essentie van gezondheid. We vergeten vaak dat ons lichaam een zelfregulerend mechanisme is dat beschikt over een natuurlijk afweersysteem. We zouden meer moeten focussen op de kracht van het menselijk lichaam zelf.”

Hoe kunnen Belgen hier op een andere manier mee omgaan?
“De verminderde beweging, de invloed van de agro-industrie en onze voedingsverwerking, beïnvloeden sterk onze gezondheid. Veel ongemakken kun je nochtans voorkomen door een gezonde levensstijl. Hierbij zijn de Big Five cruciaal: gevarieerde en biologische voeding aangevuld met voldoende water; voldoende lichaamsbeweging; beperkte stress; voldoende rust en slaap; en zuivere lucht. Dit is de sleutel tot natuurlijke gezondheid.”

In hoeverre speelt bewustmaking hier een rol in? 
“Werken aan de maatschappelijke bewustwording rond gezondheid is even belangrijk als werken aan je gezondheid zelf. Daarom zijn initiatieven zoals de Gezondheidsbeurs, in deze op industrie gerichte maatschappij een interessant medium om mensen op zelfstandige wijze objectieve informatie te verschaffen. Enkel zo kunnen we de algemene kennis verbreden, de blik verruimen en mensen actief aanzetten tot een gezondere levensstijl. Zoals Orson Welles mooi samenvatte: ‘Onze geest is als een valscherm, hij werkt pas als hij open is’.”