In samenwerking met

Richard Youngman, CEO Cleantech Forum 2018

Wat is Cleantech en hoe implementeer je het in een bedrijf?
“Cleantech is een ‘innovatiethema’, een reeks innovaties – of het nu producten, diensten of businessmodellen zijn – die ‘meer doen met minder’ mogelijk maken. Met minder bedoelen we dan minder financiële kosten en minder impact op het milieu. De implementatie ervan verschilt enorm van bedrijf tot bedrijf. Het kan pas volledig gevormd worden als een bedrijf de strategische noodzaak ervan ziet.”

Wat zijn de voordelen van Cleantech voor een bedrijf?
“Naar onze mening moet elk bedrijf evolueren volgens de mantra ‘meer doen met minder’, om te overleven en te kunnen groeien in de 21ste eeuw. Het is dus tegelijk een bedreiging en een kans. Een groenere economie is steeds meer in opkomst, sinds we ons werk in 2002 begonnen. Het is nu sterk aan het versnellen aangezien de eerste en moeilijkste stappen nu gezet zijn. Als een gevestigd bedrijf zijn huidige manier van doen niet vernieuwt, zullen dergelijke gevestigde waarden snel zien dat ze niet meer concurrerend en niet meer duurzaam zijn als bedrijf.”

Wat is de positie van België met betrekking tot Cleantech?
“België heeft actieve spelers – innovators, investeerders en multinationals. Je kunt hen – en hun Europese tegenhangers – zien op het 14e Cleantech Forum Europe, dit jaar in Antwerpen, van 14 tot 16 mei 2018.”