“Marleen
In samenwerking met

Marleen Evenepoel, administrateur-generaal

Natuur lijkt een steeds schaarser iets. Maar in België zijn er gelukkig nog meerdere groene plekken die zeker een bezoekje waard zijn volgens Agentschap voor Natuur en Bos

Op welke tuin of park in België mogen we met z’n allen fier zijn?
“Goh moeilijk, want van aan de Belgische kust tot in Limburg zijn er pareltjes te ontdekken. Maar als ik nu één moet kiezen, dan ga ik resoluut voor de museumtuin in Gaasbeek. Want wist je dat in de negentiende en de eerste helft van de 20e eeuw ons land internationaal bekend stond om zijn tuinbouw en fruitteelt? Met de Museumtuin in Gaasbeek wekken we dat verleden terug tot leven.”

Wat is de blikvanger?
“Ongetwijfeld de unieke collectie fruitbomen in leivormen. Vergeten groenten en vruchten vind je hier in overvloed, zoals mispels, kweeperen, aardperen… Of wat denk je van zaken zoals zeekool, aardbeispinazie of wandelstokkool? Zeg nu zelf, die namen alleen al spreken tot de verbeelding, toch?”

Waarom zou ik die museumtuin bezoeken?
“Laat ik de vraag terugkaatsen. Hoe vaak bezoeken we niet op vakantie kastelen, parken of bloementuinen? Meestal betalen we daar nog flink voor ook, terwijl er in eigen land parels zijn zoals de Museumtuin. Een tuin van absoluut topniveau naar het voorbeeld van een kasteeltuin zoals die er in de 19de eeuw uitzag. Een sterk staaltje van levend cultureel erfgoed. De Museumtuin haalde zelfs de top drie op de European Garden Awards. Neem daar nog het prachtige kasteel van Gaasbeek, het kasteelpark en het glooiende Pajottenland bij en je hebt alle ingrediënten voor een fantastische ervaring.”

Ben je benieuwd? Neem dan een kijkje op www.museumtuingaasbeek.be