In september en oktober neemt het leven van veel jonge mensen een totaal nieuwe wending. Sommigen gaan voor het eerst studeren aan een hogeschool of universiteit. Sommigen trekken naar het buitenland. Nog anderen beginnen aan een eerste job. Spannend!

Isa Van Den WouwerIsa Van den Wouwer (18), gaat naar het buitenland

Hoe bereid je je voor op de eerste schooldag/werkdag?
“Ik ga binnenkort een half jaar in het buitenland studeren, zes weken in Kaapstad en vijf weken in Costa Rica. In Kaapstad ga ik vooral mijn Engels bijspijkeren, in Costa Rica ga ik lessen Spaans volgen, elke dag vier uur. Tussendoor ga ik ook nog reizen en vrijwilligerswerk doen. Echt geweldig intensief moet ik mij niet voorbereiden. Ik kom een dag voor de lessen beginnen aan en dan krijg ik een rondleiding in de stad en wordt er ook al een test gedaan van mijn huidig taalniveau. Naast de lessen zijn er ook nog heel veel activiteiten voorzien: een vulkaan gaan bezoeken en watervallen. In Costa Rica staat er ook een uitstap naar Panama op het programma. ’t Is dus niet van negen tot vijf studeren.”

Waarom koos je voor deze opleiding/job?
“Ik heb nu net een middelbare opleiding Economie-Talen achter de rug en ik doe dit vooral om mijn talenkennis nog wat te verbeteren. Ik heb er bijvoorbeeld ook voor gekozen om tijdens de reis bij een gastgezin te verblijven en niet in de school zelf. Op die manier zit je dus echt tussen de locals en word je bijna gedwongen om de taal te spreken. Mijn ouders waren er in het begin wel niet echt voor te vinden en vonden dat ik beter eerst in België iets zou studeren, maar ik heb toch doorgezet (lacht). Ik denk dat het een fantastische ervaring wordt en dat je op die manier ook kan laten zien dat je echt zelfstandig bent en op je eigen benen kan staan. Gelukkig vindt mijn mama dat nu ook (lacht).”

Wat zijn je toekomstplannen?
“Op de middelbare school waren de taalvakken altijd de lessen die mij het meeste lagen. Als mijn buitenlands avontuur ten einde is, zou ik volgend jaar graag Communicatiemanagement gaan studeren. En dan denk ik dat zo’n ervaring toch echt wel een meerwaarde kan zijn. Ik werk nu ook als jobstudent bij Education First, de organisatie waarmee ik naar Zuid-Afrika en Costa Rica ga en ik zie dat heel veel mensen die daar werken ook Communicatiemanagement hebben gedaan. Wat ik later precies als job wil gaan doen, weet ik nog niet zeker. Journalistiek lijkt me bijvoorbeeld heel interessant, maar wat dat betreft staat er nog niks vast. Ik denk dat er nog wel wat tijd is om daar over na te denken (lacht).”


 

Lies De DeygereLies De Deygere (17), begint aan universitaire studies

Hoe bereid je je voor op de eerste schooldag/werkdag?
“Ik heb nu net mijn middelbare studies afgerond en eind september begin ik aan de richting Psychologie aan de KULeuven. Spannend, maar ik kijk er erg naar uit. Ik ben naar de open lesdagen geweest en heb al een paar lessen meegepikt van het vak Ontwikkelingspsychologie. We kregen daar bijvoorbeeld alle slides en het studiemateriaal dat de ‘echte’ studenten ook kregen, dus dat gaf wel een vrij representatief beeld. Ik heb ook op school al veel uitleg gekregen over de richting, er zijn oud-leerlingen komen vertellen wat hun ervaringen waren. En dan ben ik ook nog met iemand gaan praten die al in het derde jaar Psychologie zit. Dus ik denk dat ik wel redelijk goed voorbereid ben, ja (lacht).”

Waarom koos je voor deze opleiding/job?
“Ik heb heel lang gedacht dat ik later iets met talen zou doen. Ook in mijn omgeving waren de meeste mensen daarvan overtuigd. Maar uiteindelijk is het dus toch iets anders geworden. Het is vooral omdat ik dit jaar pas echt in contact ben gekomen met de studierichting, door die oud-leerlingen te ontmoeten, dat ik van gedacht ben veranderd. In mijn klas zijn er nog drie andere leerlingen die ook Psychologie gaan beginnen in Leuven, dus dan zijn we toch al met een klein clubje (lacht). En waarom Psychologie? Ik heb altijd al iets willen doen waarmee ik mezelf van waarde kon maken, iets om anderen te helpen. En ik denk dat dat gemakkelijker is met deze richting dan met pakweg talen.”

Wat zijn je toekomstplannen?
“Als ik deze opleiding tot een goed einde breng, zou ik daarna graag nog Klinische Psychologie willen verder studeren. Dat wil dus zeggen dat je de technieken die je als psycholoog hebt geleerd, gaat inzetten in gezondheidstherapieën. Je kunt dan gaan werken in bijvoorbeeld ziekenhuizen, instellingen en revalidatiecentra en zo. Maar mijn echte droom is toch nog om ooit met een eigen praktijk te kunnen beginnen. Daar zou dit uiteindelijk allemaal naar toe moeten leiden, ooit. Maar goed, dat is nog verre toekomstmuziek, er zullen nog wel wat jaartjes voorbijgaan voor ik me daar zorgen over moet maken. Eerst de studies in Leuven tot een goed einde brengen en daarna zullen we dan nog wel zien (lacht).”


 

Eline DeprezEline Deprez (23), begint aan haar eerste job

Hoe bereid je je voor op de eerste schooldag/werkdag?
“Ik begin op donderdag 7 september te werken bij professionele dienstverlener Deloitte, in de afdeling Consulting Technology. Ik heb mij vooral ingelezen in de materie en ik heb al een duidelijk beeld hoe mijn eerste dagen op de job er gaan uitzien. De eerste twee dagen zal het vooral overlopen zijn van praktische zaken. Daarna gaan we een week op teambuilding. Waar of wat we gaan doen, is nog geheim. Als die week achter de rug is, begin ik ook al meteen met een opleiding CRM (Customer Relationship Management) want dat is de service waarin ik mij ga specialiseren. En daar hoort dan ook al meteen een examen bij. Ik ben dus nog maar pas uit de universiteit of ik mag alweer examens gaan doen (lacht).”

Waarom koos je voor deze opleiding/job?
“Ik ben net afgestudeerd als burgerlijk ingenieur Chemical Engineering. Echt geweldig veel les over economie of IT heb ik niet echt gehad, maar ik hoop vooral heel veel on the job te leren. Technologie is een heel dynamische sector, die constant in beweging is en dat maakt het heel boeiend. Dat betekent ook wel dat ik mezelf constant zal moeten bijscholen, maar daar heb ik totaal geen probleem mee. Ik heb ook heel bewust voor Deloitte en deze baan gekozen, het klikte meteen. Het is een heel leuk team, met toffe collega’s, de andere jobaanbiedingen heb ik dus beleefd afgeslagen. Oh ja, en ik mag ook van de fitnesszaal in ons kantoor gebruikmaken, dat is ook leuk meegenomen(lacht).”

Wat zijn je toekomstplannen?
“Op korte termijn zou ik bij Deloitte vooral graag mijn soft skills verder ontplooien omdat ik uit een studierichting kom waar voornamelijk het wetenschappelijke belangrijk was. Het zou ook fijn zijn als ik een buitenlandse opdracht zou mogen doen. Die mogelijkheid wordt door het bedrijf ook expliciet voorzien, dus ik hoop dat zo’n kans zich aandient. Mijn ambities buiten de professionele sfeer sluiten daar trouwens nauw bij aan, want ik zou graag nog veel reizen, dat doe ik heel graag (lacht). En op lange termijn: goh, dat zal afhangen van wat er op mijn pad komt. Ik ga nu eerst mijn job zo goed mogelijk proberen te doen en zoveel mogelijk proberen te leren en dan zullen we wel zien.”