Een bedrijf opstarten is een boeiend maar uitdagend avontuur. Daarbij moet je je er ook van bewust zijn dat je geen of weinig fouten mag maken. Valérie Cambier, startersadviseur bij Unizo Oost-Vlaanderen geeft tien tips die je zeker verder kunnen helpen.

  1. Doe de test ondernemingsschap
   De Belgische overheid biedt heel wat initiatieven aan om het zelfstandig ondernemerschap te promoten. Toch wordt vaak voorbijgegaan aan het feit dat niet iedereen geschikt is voor een job als zelfstandige. Via de website Zenitor kan je een test doen om te weten of ondernemingsschap echt iets voor jou is.
  2. Bereid je goed voor
   Een veel voorkomende fout is dat starters een eigen zaak beginnen zonder voldoende voorbereiding. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is de tijdsdruk die sommige starters ondervinden om hun zaak snel op te starten. Neem dus de tijd om alles zo goed mogelijk door te nemen. Je kan een speciaal traject volgen zoals bijvoorbeeld de Go4Business-traject, waarbij je alle belangrijke stappen doorloopt.
  3. Verzamel startkapitaal
   Voldoende startkapitaal en een goed idee over de te verwachten kosten en omzet zijn belangrijke voorwaarden om te slagen als zelfstandige. Al te vaak echter, worden de financiële noden zwaar onderschat en dat zorgt jammer genoeg voor heel wat faillissementen. Maak dus een financieel plan op. Zo zie je of jouw plan wel haalbaar is.

 

studeren

 

  1. Blijf klanten aantrekken
   Een tekort aan klanten of een onevenwichtige klantenportefeuille is een andere reden waarom veel starters snel in de problemen komen. Als belangrijke klanten wegvallen, betekent dit voor veel bedrijven de strop om de hals. Probeer dus om zo snel mogelijk voldoende diversificatie in je klantenbestand na te streven.
  2. Wees ordelijk
   Zonder een degelijke administratie zal een bedrijf niet lang bestaan. Tijdens de opstart van een onderneming komt er heel wat papierwerk bij kijken. Bedrijven die dat verwaarlozen, komen al snel in de problemen door onbetaalde facturen, boetes enzovoort. Voor de administratie binnen je bedrijf geldt één regel: orde!
  3. Volg ( regelmatig) een opleiding
   Veel starters laten zich te weinig adviseren. Voor hen volstaan een boekhouder en een bank om hun zaak op te starten. Maar dat is slechts een klein deeltje van het ondernemerschap. Startende ondernemers hebben vaak een gebrek aan juridische, boekhoudkundige en fiscale kennis. Zorg er dus voor dat je goed geïnformeerd bent vanaf het begin.
  4. Houd rekening met lange werkuren
   Starters onderschatten vaak de impact van het zelfstandig ondernemerschap op hun sociaal leven. Wie zelfstandige wordt, moet immers rekening houden met lange werkuren. Als starter moet je je ervan bewust zijn dat het zelfstandig ondernemerschap een inbreuk zal veroorzaken op je sociaal leven. Je moet rekening houden met lange werkuren, wat betekent dat er ook offers zullen moeten gebracht worden. Daarom is het zeer belangrijk dat je dit eerst goed overlegt met je partner.

 

financele_problemen

 

 1. Vermijd hoge kosten
  Veel starters geven duizenden euro’s uit aan bedrijfslokalen of dure wagens nog voor ze werkelijk één product hebben verkocht. Hierdoor lopen de vaste kosten hoog op. Kan je beter in het begin de hoge, terugkerende kosten (huur, auto, …) proberen vermijden.
 2. Temper je enthousiasme
  Als startende zelfstandige is het uiteraard belangrijk dat je enthousiast bent over je eigen product of dienst. Toch dringt enige realiteitszin zich wel op. Niet iedereen zal je passie delen en misschien is niet iedereen even enthousiast over je aangeboden producten of diensten. Zoek hiervoor een onafhankelijk klankbord.
 3. Blijf actief in jouw domein
  Verschillende zelfstandige ondernemers zijn al ten onder gegaan aan de onaangename verrassingen die ze ondervonden bij het najagen van een nieuwe markt of aan een te uiteenlopend aanbod van producten en diensten. Wat je absoluut dient te vermijden is de versnippering van je activiteiten over verschillende sectoren. Blijf dus bij wat je goed kan en kent en zorg voor een goed overzicht!